Gül Nida
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gül Nida

Gülnida
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 TANIMI EN ZOR HASTALIK HUZURSUZ BACAK SENDROMU

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
gülnida
Admin
gülnida


Mesaj Sayısı : 182
Kayıt tarihi : 08/01/09

TANIMI EN ZOR HASTALIK HUZURSUZ BACAK SENDROMU Empty
MesajKonu: TANIMI EN ZOR HASTALIK HUZURSUZ BACAK SENDROMU   TANIMI EN ZOR HASTALIK HUZURSUZ BACAK SENDROMU Icon_minitimePerş. Nis. 09, 2009 10:53 am

TANIMI EN ZOR HASTALIK HUZURSUZ BACAK SENDROMU
TEŞHİSİ ZOR

“İlk olarak 17. yüzyılda tanımlanmış olmasına rağmen, hastalar şikayetlerini tam olarak ifade edemedikleri için hekimler hastalığın teşhisini koymakta zorlanabilir. Yaşanan duyguyu tanımlamak çok kolay değildir. Genellikle akşamları istirahat esnasında bacaklarda ürperme, kaşınma, yanma, karıncalanma gibi huzursuzluk uyandıran durumların yoğun olarak hissedilmesi şeklinde ortaya çıkar. Üst ve alt bacak kısımlarında ve ayaklarda huzursuzluğa neden olan bir durumdur. Bu his ancak bacakları hareket ettirmekle son bulur. Çok kısa bir sürede de tekrar eder. Herhangi bir yaşta başlayabilir. Huzursuzluk hali yaşın ilerlemesiyle birlikte artar. Bu hastalığı diğer romatizmal hastalıklardan ayıran en önemli özellik istirahat halindeyken ortaya çıkmasıdır. Geceyi zindan edebilecek bir hal alabilir. Ayağa kalkıp dolaşıldığında rahatlama sağlanır.”

NEDENLERİ NELER?

Prof. Dr. Müslümanoğlu hastalığın oluşmasının temel nedeninin bilinmediğini; genetik mirasın hastalığın oluşmasında etkili olabileceğini belirtiyor. Hastalığın hangi sebeplerden ortaya çıkabileceğini şöyle sıralıyor: “Huzursuz bacak sendromunu artıran başlıca faktörler şunlardır: Demir eksikliği, böbrek hastalıkları, B12 ya da magnezyum gibi bazı vitamin eksiklikleri, romatizmal hastalıklar, tiroit ve gebelik. Böbrek yetersizliği olanlar veya gebelerde, magnezyum ve B12 vitamin eksikliğinde, şeker hastalığı, romatoid artrit, parkinson hastalığı seyrinde ve bazı ilaçların kullanımında huzursuz bacak sendromu ortaya çıkabilir. Özellikle depresyon ilaçları, bazı bulantı ilaçları, östrojen, lityum ve sara ilaçları huzursuz bacak sendromuna neden olabilir. Stres hastalığın şiddetini bazı durumlarda artırabilen fakat hastalığın ana nedeni olmayan bir etkendir.”

TEDAVİSİ VAR MI?

Prof. Dr. Müslümanoğlu konuyla ilgili şu açıklamaları getiriyor: “Geceler bu hastalığı yaşayanlar için ıstıraba dönüşür. Hastaların en büyük sıkıntısı dertlerini anlatamamış olmalarıdır. Hastalıkların tanımlanması bile onları büyük ölçüde rahatlatır. Seyri değişkenlik gösteren bir hastalıktır. Bazen kendiliğinden iyileşme süreci yaşanırken, bazen aylar boyunca her gece rahatsızlık verebilir. Mineral ve vitamin eksikliğinden kaynaklandığında eksikliğin giderilmesi ile iyileşme sağlanır. Şeker, üre ve romatizmal aktivitenin kontrol altına alınması gerekir. Bu rahatsızlığı yaşayanların, masaj yaptırması, kalkıp dolaşması, sıcak-soğuk su uygulamaları yapmaları, bacaklarının arasına yastık koyup bacaklarını bir yerlere dayamaya çalışmaları, spor ve ılık banyo şikayetlerini azaltabilir.”

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

• Uyuşma ile birlikte bacakları hareket ettirme isteği.
• Aktif huzursuzluk; bacakları yataktan sarkıtma, ovalama, gerilme ve kasılma hissi.
• İstirahatla huzursuzluğun artması, hareket ile azalması.
• Huzursuzluğun gece artması
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://gulnida.benimforum.org
 
TANIMI EN ZOR HASTALIK HUZURSUZ BACAK SENDROMU
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gül Nida :: GENEL KONULAR :: Sağlık-
Buraya geçin: